In tijden van slimme mobiele telefoons, handige tablets en spraakgestuurde kunstmatige intelligentie in je eigen huiskamer, is het niet verwonderlijk dat de zogenaamde smartwatches steeds populairder worden, niet alleen in dit land.
De uiterst intelligente uurwerken voor de pols doen hun naam eer aan, want ze bieden tal van praktische functies die vaak zelfs het scala aan functies van de ene of de andere smartphone overtreffen. Maar wat kunnen deze smartwatches precies? Is de gadget ook de moeite waard voor iemand die al een smartphone heeft? En welke andere voor- en nadelen bieden smartwatches?
Wie tegenwoordig wat meer aandacht besteedt aan andermans polsen, zou gemakkelijk de indruk kunnen krijgen dat in ieder geval bijna elke derde persoon een van deze zogenaamde smartwatches draagt. De triomf van deze slimme horloges is echter geen toeval, want net als smartphones – waarvan het succesverhaal maar liefst 25 jaar geleden begon – bieden de slimme chronometers ook tal van uiterst nuttige en praktische functies, waarvan sommige het dagelijks leven aanzienlijk kunnen vergemakkelijken. Maar voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van de verschillende smartwatch-modellen en hun technische details, gaan we eerst in op de vraag wat een smartwatch nu eigenlijk is, wat hij kan en voor wie zo’n gadget eigenlijk bedoeld is.
De smartwatch: wat is het en wie heeft het nodig?
Het eerste dat u moet doen, is de vraag beantwoorden waar dit technische wonder precies over gaat. Simpel gezegd is een smartwatch een intelligent (pols)horloge dat niet alleen de tijd kan weergeven, maar ook allerlei functies biedt vergelijkbaar met die van een moderne smartphone. De meeste modellen hebben een speciaal slot voor SIM-kaarten, Bluetooth en WLAN, zodat u onderweg altijd bereikbaar bent. Bovendien functioneren de smartwatches naar wens als mp3-speler of als digitale fitnesscoach – en indien nodig kunnen vele andere apps ook worden gedownload uit de Google Play Store of de Apple App Store. Goed om te weten: Bij sommige van deze apps moet de smartwatch mogelijk aan bepaalde technische specificaties voldoen of in combinatie met een smartphone worden gebruikt.
Daarnaast kunnen bijvoorbeeld WhatsApp-berichten, sms-berichten of e-mails in een mum van tijd worden gelezen en verzonden zonder per se afhankelijk te zijn van een smartphone. Wil je echter nog steeds niet zonder je mobiele telefoon, dan kun je met de smartwatch de mobiele telefoon en alle functies, zoals de ingebouwde camera, eenvoudig en gemakkelijk rechtstreeks vanaf je pols bedienen. Samenvattend kan worden gesteld dat de smartwatch een soort digitale assistent is die veel zaken vereenvoudigt en er in de meeste gevallen ook praktisch goed uitziet. De kleine technische hoogstandjes lijken veel voordelen te bieden, maar hoe zit het met de nadelen?
Dit zijn de voor- en nadelen van een smartwatch
Voordat u erover nadenkt om een smartwatch te kopen, moet u zich zeker informeren over de voor- en nadelen van digitale uurwerken. Daarom gaan we in de volgende tekst dieper in op de meest interessante voor- en nadelen van een smartwatch.
De voordelen van een smartwatch
- Contactloos/cashloos betalen: Met een smartwatch behoort het omslachtige betalen aan de kassa tot het verleden, aangezien veel modellen zijn uitgerust met de nodige mobiele betaaltechnologie (en een NFC-chip). Goed om te weten: NFC is de afkorting van Near Field Communication, waarmee draadloos gegevens over een korte afstand kunnen worden uitgewisseld (bijvoorbeeld tegen betaling).
- Afstandsbediening: Smartwatches bieden (afhankelijk van het model en de reeks functies) de mogelijkheid om niet alleen de mobiele telefoon op afstand te bedienen, maar ook andere technische snufjes zoals het smart home-systeem direct vanaf de pols.
- Betrouwbare navigator: Natuurlijk is zo’n smartwatch ook geschikt voor outdoorliefhebbers die veel onderweg zijn en niet willen verdwalen. En aangezien de meeste smartwatches inmiddels een ingebouwde gps-functie hebben, navigeer je ook zonder mobiele telefoon en dergelijke eenvoudig naar de gewenste bestemming.
- Digitale fitnesstrainer: als u uw gezondheid in de gaten wilt houden en meer wilt weten over uw huidige conditie en gezondheidstoestand, kunt u de smartwatch als praktische en behulpzame assistent gebruiken – bijvoorbeeld als stappenteller, hartslagmeter of zelfs als geheugensteuntje voor diabetespatiënten.
- Meer zekerheid voor het kroost: er zijn nu ook speciale smartwatches die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Zo hebben deze modellen een locatie- en SOS-functie, wat de veiligheid van de kinderen aanzienlijk verhoogt. En in vergelijking met een mobiele telefoon gaat een smartwatch veel minder vaak verloren.
De (potentiële) nadelen van een smartwatch
- Gegevensbeveiliging: Niet in de laatste plaats door het ontbreken van authenticatiemogelijkheden kunnen persoonsgegevens door vrijwel iedereen die de smartwatch in handen krijgt, worden ingezien. Als je het horloge afdoet voor bijvoorbeeld sporten, kun je dit het beste direct van tevoren uitschakelen.
- Gedeeltelijk vrij lastig in gebruik: aangezien het display van een smartwatch begrijpelijkerwijs vrij klein is, zijn er soms problemen met de bruikbaarheid. Het kan dus omslachtig en gecompliceerd zijn, vooral bij het invoeren van tekst.
- Batterijduur: ook al werken de fabrikanten aan steeds krachtigere batterijen, de batterijduur blijft binnen beheersbare grenzen. Afhankelijk van hoe intensief je de intelligente chronometer gebruikt, kan het zelfs voorkomen dat je de smartwatch elke avond moet opladen. Hier is dus nog ruimte voor verbetering.
- Niet geheel onafhankelijk van de smartphone: Hoewel de smartwatches veel verschillende functies bieden, zijn ze vooral bedoeld als aanvulling op de smartphone. Daarom is het voor sommige modellen essentieel om verbonden te zijn met de mobiele telefoon om alle functies volledig te kunnen gebruiken.
- Problemen met stembesturing: ook stemherkenning kan van tijd tot tijd problemen geven, vooral in een rumoerige omgeving. In dit geval ben je dan afhankelijk van handmatige invoer, wat – zoals gezegd – niet altijd even ongecompliceerd is.
Overtuigd van het nut? Dan kijk eens in onze Top 5 Smartwatches nar een passend model voor je.