Tips voor het verkopen van oud metaal

Tips voor het verkopen van oud metaal

Je hebt je misschien afgevraagd of er überhaupt zoiets bestaat als zacht of hard metaal? Ja, maar wat we bedoelen met zacht en hard is niet één op één over te brengen op metalen. Als je echter de eigenschappen van de verschillende metalen vergelijkt, zie je de cruciale verschillen. Lees in de blog alles over de eigenschappen van hardmetalen, hoe je ze herkent en waar je op moet letten bij verkoop aan de schroothandelaar.

Of uw schroot van hard metaal is, kunt u zeker zien aan de manier waarop het metaal wordt verwerkt. Carbide is een metaalverbinding die voor 80% uit wolfraam en bijna 12% kobalt bestaat en geen ijzer bevat. De legering heeft niets te maken met gewoon staal of gehard staal, HSS of snelstaal. Door zijn samenstelling is carbide extreem hittebestendig en extreem hard en wordt het gebruikt als gereedschap voor het bewerken van andere harde materialen. Vanwege zijn hardheid en duurzaamheid wordt hardmetaal bijvoorbeeld gebruikt voor zaagbladen, frezen, boren en wisselplaten.

Wat is Widia schroot?

Widia (van: “zoals diamant”) is gemaakt van wolfraamcarbide en kobalt en wordt vaak gebruikt om roestvrij staal of staal te bewerken. Zo zijn wisselplaten gemaakt van Widia hardmetaal en extreem hittebestendig.

Wat is HSS-schroot?

HSS is een hoogwaardig sneldraaistaal en wordt voornamelijk gebruikt als snijmateriaal. De freesgereedschappen, draaigereedschappen en boren onderscheiden zich van gewoon gereedschapsstaal door hun hoge hittebestendigheid tot 600°C. HSS is geen hardmetaal, maar wordt vaak verward.

Wat is volhardmetalen schroot?

Volhardmetalen (VHM) gereedschappen zijn gemaakt van extreem hard en hittebestendig hardmetaal. Het materiaal bestaat uit ca. 95% wolfraamcarbide en ca. 10% kobalt. Het wordt gebruikt als volhardmetalen boor, frees en zaagblad.

Hoe herken ik hardmetaal?

Zoals reeds uitgelegd, zijn hardmetaal extreem hittebestendig en extreem hard en kun je hardmetaal ook herkennen aan het hoge gewicht in vergelijking met andere metalen. Maar hoe kom je er zelf achter of het hardmetaal is?

Hoe komt de oud ijzerprijs tot stand?

Oud ijzer kan heel goed worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies, terwijl materiaal dat uit ertsen wordt gewonnen, verliezen moet accepteren. Door het recyclen van hardmetaal worden aanzienlijke energiebronnen bespaard die zouden worden gebruikt bij de primaire winning in de mijnbouw en bij het transport van de ertsen. Op deze manier kunnen schaarse hulpbronnen worden gespaard door recycling en kunnen tegelijkertijd energiekosten en CO2-emissies worden verminderd.

Hoeveel krijg ik voor mijn schroot per kilo?

U kunt uw HSS gemengd en carbide verkopen als “Mixed Carbide”, inclusief bits of ringen van hardmetaal, of ongesorteerde hardmetalen gereedschappen. Hardmetalen gereedschappen zijn vele malen duurder dan gereedschappen van staal of gehard snelstaal (HSS), niet alleen bij de recycling maar ook bij de inkoop. Terwijl staal ongeveer 10 cent / kg waard is en gehard staal ongeveer € 1 / kg, is schrootcarbide meer dan € 10 / kg waard. Als er een mengsel van hardmetaal en staal is, zoals bijvoorbeeld bij zaagbladen kan gebeuren, bereiken we slechts een fractie van de waarde van hardmetaalschroot – ca. € 1/kg. HSS-gereedschapschroot bestaat voornamelijk uit ijzer en heeft ongeveer 6% wolfraam in de legering – u kunt ongeveer 1 €/kg recyclen. Voor de oud ijzer prijs van bijvoorbeeld oud izer kunt u het beste online kijken oudijzerprijzen.nl.

Om echter een definitieve prijs van het materiaal te kunnen bepalen, zijn professionele analyses (röntgenfluorescentieanalyses) met zogenaamde XRF-spectrometers, zoals wij die gebruiken, noodzakelijk.

Tips voor het verkopen van oud metaal
Schuiven naar boven