Verwarming zonder elektriciteit

Verwarming zonder elektriciteit

Er kunnen veel redenen zijn om te stoken zonder elektriciteit. Van een simpele stroomstoring tot een kapotte verwarmingsinstallatie tot leveringsproblemen van de leverancier of uw eigen fotovoltaïsche installatie die onvoldoende zonnestroom levert. Met zoveel mogelijkheden is het niet meer dan verstandig om van tevoren na te denken over hoe je kunt verwarmen zonder stroom.

Noodverwarming zonder elektriciteit

Strikt genomen betekent verwarmen zonder elektriciteit ook verwarmen zonder elektriciteit, gas en olie. Waarom? Niet alleen elektrische kachels stoppen met verwarmen zonder stroomvoorziening – ook moderne gas- en oliekachels zijn afhankelijk van stroomvoorziening, zij het een kleine. Het is nodig voor de regeling en de toevoerpompen van het verwarmingscircuit. Hetzelfde geldt voor de klimaatvriendelijke warmtepomp en de pelletverwarming: die kunnen niet zonder stroomvoorziening en kunnen dus geen warmteafgifte leveren.

Verwarmen zonder elektriciteit is dus niet mogelijk met typische verwarmingssystemen. Helaas betekent dit ook dat er geen warm water geproduceerd kan worden. Deze algehele ongemakkelijke situatie van in het appartement zitten zonder functionerende verwarming en zonder warm water komt helaas vooral vaak voor in de winter – wanneer het verwarmen van de kamers des te belangrijker is. Je huis verwarmen zonder elektriciteit: het is niet zo eenvoudig en vereist creativiteit en vaak een heroverweging. Ontdek hieronder welke heaters zonder stroom werken en dus een echt alternatief zijn, ook buiten het doel van noodverwarming zonder stroom.

Verwarm je appartement zonder stroom: verwarming bij stroomuitval Alternatief verwarmen zonder stroom: dit is sneller nodig dan u kunt verwachten. Bij stroomuitval is er een onmiddellijke behoefte om het appartement te verwarmen zonder verwarming en elektriciteit, want het een hangt van het ander af. Vooral in oude gebouwen met een lage isolatiewaarde wordt het al snel onaangenaam koel, omdat koudebruggen de kou de kamer binnenlaten en lekkende ramen de warmte uit de kamers naar buiten laten ontsnappen. Vooral bij appartementen komt deze aandoening vaker voor, omdat huurders – in tegenstelling tot huiseigenaren – nauwelijks invloed kunnen uitoefenen op de energetische staat van het gebouw. Verwarming zonder elektriciteit in het gehuurde appartement is daarom een ​​bijzondere uitdaging.

Dus wat te doen bij verwarming zonder elektriciteit in het appartement? Voordat het over alternatieve verwarming gaat, kunnen eerst enkele eenvoudige maatregelen worden genomen om de bestaande restwarmte in de kamers zo goed mogelijk te behouden. Een stroomstoring is immers meestal maar van korte duur en kan dus eenvoudig worden overbrugd.

U kunt de kamer niet verwarmen zonder elektriciteit, maar u kunt de bestaande warmte in de kamer laten. Dit werkt heel eenvoudig door de deuren gesloten te houden en de gordijnen of jaloezieën voor de ramen dicht te doen. Vooral oude, slecht geïsoleerde ramen laten nauwelijks warmte door. Het is ook handig om warme kleding aan te trekken als de verwarming in de winter uitvalt door een gebrek aan elektriciteit. Dekens en het samenbrengen van alle mensen uit het huishouden in één ruimte zorgen ook voor warmte. Kaarsen of een theelichtoven kunnen ook gebruikt worden om een ​​kamer te verwarmen zonder elektriciteit: ze produceren licht en een beetje warmte.

Kijk op gaslooswonen.nl voor meer goede alternatieven.

Verwarming zonder elektriciteit
Schuiven naar boven